Expositie Van Kingston tot Nijmegen | Cafe de Opstand, Nijmegen | 11-05-2024

Tags:

Location

Cafe de Opstand, Nijmegen

Time

20:00

Date

11 mei 2024 - 12 Jul 2024

Van zaterdag 11 mei tot en met vrijdag 12 juli is in Collectief Café De Opstand in Nijmegen (Van Welderenstraat 104) een expositie van platenhoezen en posters van de vier Nijmeegse reggae platenlabels. De aftrap vindt plaats op zaterdagavond 11 mei met DJ’s Tin Wish Tin en Engine 45.


Bij 
reggae denken de meeste mensen wellicht aan Kingston en aan Jamaica, maar net zoals jazz ook buiten New Orleans wordt gespeeld en soul zich ook niet meer beperkt tot Memphis heeft het ritme van de reggae muziek zich ook over de rest van de wereld verspreid.

Begin jaren zestig ontstond in Jamaica uit de Caribische mento en calpyso muziek een nieuwe stroming genaamd ska. De ska ontwikkelde zich en werd in de tweede helft van de jaren zestig opgevolgd door rocksteady en later door reggae. De reggae vertakte zich en er ontstonden nieuwe genres zoals roots reggae, dub, dancehall en meer.

Vanaf de jaren zestig settelden Jamaicaanse artiesten zich ook in andere landen, behaalden The Pioneers en Jimmy Cliff hun eerste hitnoteringen in Europe en begonnen Prince Buster en Lee ‘Scratch’ Perry aan hun eerste Europese tournees. Vandaag de dag is reggae als muziekstroming wereldwijd bekend: in vrijwel alle landen op de wereld zijn er bands en platenlabels actief met reggae muziek.

Hoewel Nijmegen misschien niet de eerste stad is waar je aan denkt bij reggae en ska zijn er in Nijmegen een viertal platenlabels actief die zich gespecialiseerd hebben in deze genres.

Het jongste label is Boomshakalak Records en opgezet door het Nijmeegse Boomshakalak Soundsystem wat ver over de landgrenzen bekend is. De eerste single van het label is een samenwerking tussen producer Dub Disciple en zanger Dougy.

Jamaican Art Records heeft zich gespecialiseerd in het uitgeven van verloren gewaande opnames en vergeten pareltjes. Na een eerste 12″ single in 1991 duurde het tot 2019(!) tot de volgende uitgave verscheen en sinds die tijd verrast het label ons met heruitgaven van The Ethopian en Lovindeer en het uitbrengen van onuitgebracht materiaal van U-Roy, Larry Marshall en Alvin Leslie. De opnames zijn de afgelopen dertig jaar gedigitaliseerd van de originele master tapes en in samenspraak met de originele producers uitgebracht. Alle LP’s zijn uitbracht in mooie uitklaphoezen voorzien van uitgebreide liner notes en gewild onder verzamelaars van de VS tot aan Japan.

The Wishful Thinking is opgezet door een veteraan in de Nederlandse ska en reggae wereld: DJ Tin Wish Tin. In het verleden was hij betrokken bij de grootste Nederlandse ska festivals en de uitgave van Crawl Magazine. The Wishful Thinking heeft nu vier singles uitgebracht, de meeste recente is een single met de Jamaicaanse legende George Dekker.

Aggrobeat Records richt zich vooral op reggae en rocksteady. Naast officiële herpersingen van obscure en gewilde reggae singles uit de vroege reggae periode van onder meer The Gladiators en Laurel Aitken, brengt het label ook nieuwe opnames uit van zowel oude artiesten zoals Winston Groovy en George Dekker als van hedendaagse bands zoals Boss Capone & Patsy en The Roosterz. Daarnaast fungeert het label ook als distributeur en via de website AGGROSHOP.COM wordt een grote voorraad reggae items aangeboden waaronder veel eigen import, dubplates en meer.”

Van zaterdag 11 mei tot en met vrijdag 12 juli is in Collectief Café De Opstand in Nijmegen (Van Welderenstraat 104) een expositie van platenhoezen en posters van de vier Nijmeegse reggae platenlabels. De aftrap vindt plaats op zaterdagavond 11 mei met DJ’s Tin Wish Tin en Engine 45.