Icoon Lee ‘Scratch’ Perry sterft in Jamaicaans ziekenhuis op 85-jarige leeftijd

Lee ‘Scratch’ Perry (Rainford Hugh Perry) is op 85-jarige leeftijd overleden. Een zeer respectabele leeftijd. Hij stierf in een Jamaicaans ziekenhuis. Er is nog geen doodsoorzaak bekend gemaakt. Perry was een van Jamaica’s meest onvoorspelbare en controversiële artiesten. Hij produceerde ontelbaar veel tunes waaronder vele klassiekers. Het reggae-icoon produceerde diverse tunes voor Bob Marley (o.a Sun is shining, Punky Reggae Party en African Herbsman). De riddims van Lee ‘Scratch’ Perry hebben Bob Marley wereldberoemd gemaakt. Een groot verlies voor de reggae wereld dat moge duidelijk zijn! Zijn nalatenschap zal echter nooit verloren gaan. Later meer…
(Bron: The Guardian)

De loopbaan van Lee ‘Scratch’ Perry begon eind jaren vijftig bij Studio One van Sir Coxsone Dodd waar hij werkte als manusje-van-alles en later als producer. Nadat hij bij Coxsone was vertrokken begon hij na een korte periode bij Joe Gibbs voor zichzelf. Aanvankelijk nam hij in diverse studio’s platen op met een grote verscheidenheid aan artiesten, onder wie Bob Marley, begeleid door huisband The Upsetters. Op bas en drums speelden de gebroeders Barrett, die Perry later weer verruilden voor The Wailers van Bob Marley. In 1973 bouwde hij in de tuin van zijn huis in Kingston zijn eigen studio “The Black Ark”, waar zijn genie tot volle ontwikkeling kwam.

In de Ark nam hij in 1976 Heart of the Congos op, volgens sommigen een van de beste reggaeplaten aller tijden. Andere legendarische lp’s uit The Ark zijn Junior Murvins Police And Thieves, Max Romeo’s War Ina Babylon en The Heptones‘ Party Time, maar de bulk van de productie bestond uit (maxi)singles. De meeste zijn inmiddels verschenen op cd-compilaties.

Facebook
Twitter
WhatsApp