Lee ‘Scratch’ Perry’s Vision of Paradise (2015) @ Melkweg, Amsterdam – presented by Caribbean Creativity

lee scratch perry melkweg amsterdam

De documentaire ‘Vision of Paradise’ in de Melkweg geeft een uniek portret van de onlangs overleden Jamaicaanse muzikant en producent Lee ‘Scratch’ Perry. De Duitse regisseur Volker Schaner volgde Perry 15 jaar lang op zijn avontuurlijke reis van Jamaica naar Ethiopië, Engeland, Duitsland en Zwitserland. In deze periode won Volker het volledige vertrouwen van de excentrieke muzikant. Dit resulteerde in nooit eerder verkregen toegang tot en inzicht in het emotionele en spirituele leven van Perry. Naast uniek beeldmateriaal van de iconische grondlegger van de dub. Is er ook aandacht voor vele andere bekende reggaemuzikanten. Deze film bestaat de film uit talloze surrealistische animaties die geïnspireerd zijn door allerlei stijlen. De stijlen lopen uiteen van Ethiopische kerkkunst tot The Beatles’ Yellow Submarine. De film wordt getoond op vrijdag 10 september en start om 21.00 uur. Kaartjes kosten €10,-.

Website event >

Lee Scratch Perry Melkweg – Zijn loopbaan begon eind jaren vijftig bij Studio One van Sir Coxsone Dodd waar hij werkte als manusje-van-alles en later als producer. Nadat hij bij Coxsone was vertrokken begon hij na een korte periode bij Joe Gibbs voor zichzelf. Aanvankelijk nam hij in diverse studio’s platen op met een grote verscheidenheid aan artiesten, onder wie Bob Marley, begeleid door huisband The Upsetters. Op bas en drums speelden de gebroeders Barrett, die Perry later weer verruilden voor The Wailers van Bob Marley.

The Black Ark

In 1973 bouwde hij in de tuin van zijn huis in Kingston zijn eigen studio. Deze studio heet “The Black Ark”, daar waar zijn genie tot volle ontwikkeling kwam. In de Ark nam hij in 1976 Heart of the Congos op. Dit was volgens sommigen een van de beste reggaeplaten aller tijden. Andere legendarische lp’s uit The Ark zijn Junior Murvins Police And Thieves, Max Romeo’s War Ina Babylon en The Heptones‘ Party Time, maar de bulk van de productie bestond uit (maxi)singles. De meeste zijn inmiddels verschenen op cd-compilaties.

Facebook
Twitter
WhatsApp