Interview: Reggae Agenda meets Ibex Komodo

REGGAE AGENDA: Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. Wanneer ben jij met reggae in aanraking gekomen?
IBEX KOMODO: Ik heb in 2006 Reggae leren kennen. Het was in een clubhuis, en ze hadden daar een juke box. Ik kwam er al jaren, maar op die bewuste dag voelde ik voor het eerst in mijn leven de klanken en melodieën van Reggae. Benieuwd naar wie ik luisterde ging ik naar de juke box en zag Eek-a-Mouse staan. Ik heb gelijk alle nummers ingedrukt om te luisteren, en heb de volgende dag 2 Albums van hem gekocht, Best of en Wha Do Dem.

Kun je het gevoel omschrijven dat je kreeg toen je voor het eerst naar reggae luisterde?
Het gevoel dat ontstond was: liefde… en nog steeds is reggae mijn grootste liefde. Tegenwoordig is het gevoel voor reggae breder geworden en ervaar ik ook veel magie, liefde, respect en erkenning. De akkoorden als, Am en G raakten mij heel mooi. Voordat ik naar Reggae ging luisteren, luisterde ik alleen maar Rap en hiphop. Ik was enorm fan van ‘Bone Thugs and Harmony’. Hun Lyrics, flow en het mega snel rappen, trok mij wel aan.

Inspiratiebronnen

Welke artiesten wakkerden dat gevoel bij jouw extra aan? Wie zijn jouw grootste inspiratiebronnen?
Vlak nadat ik de muziek van Eek a Mouse had leren kennen hoorde ik Night Nurse van Gregory Isaacs. Ik merkte aan mijzelf dat ik steeds minder naar Hiphop ging luisteren. En dat ik ook op zoek ging naar andere artiesten. En zo leerde ik beetje bij beetje meerdere reggae artiesten kennen. Ik ben toen ook voor t eerst naar een Reggae concert geweest in 2006, dat was van Steel Pulse, mega vet! Na hun show was ik zo geïnspireerd dat ik ook muziek wilde gaan maken. Ik kende vooral Bob Marley van vroeger, toen mijn vader en ooms liedjes als, One Love enzo draaide. Maar ik durf wel te zeggen dat Eek A Mouse mijn inspiratie bron was toen.

Tegenwoordig zijn dit artiesten als Jah Mason en Gentleman. Zij zijn wel mijn grootste inspiratiebronnen. Maar er zijn er nog wel veel meer artiesten die ik mega goed vind. Ik denk eigenlijk wel dat ieder artiest mij kan inspireren zolang het maar positive music is.

Was het de boodschap van de muziek die jou aanspreekt of juist het unieke reggae hartslag ritme ?
In het begin was het vooral het ritme en de klanken die mij aanspraken. Op een gegeven moment begon ik me ook meer te verdiepen in de lyrics, de boodschap die verteld werd, en hoe het verteld werd Daar kon ik mijzelf zeker in herkennen. Ik voelde het tot in mijn ziel. Ik heb natuurlijk ook mijn eigen interpretaties over hoe ik dingen zie. Maar kon veel rust en balans erin vinden. Zonder er inhoudelijk op in te gaan kan ik veronderstellen dat Reggae muziek en de Rastafari cultuur echt ‘life-saving’ zijn geweest voor mij.

Eek A Mouse

Je draait al een geruime tijd mee en hebt opgetreden als toetsenist met een aantal grote namen in het reggae wereldje. Kun je daar een paar voorbeelden van noemen?
Oja, dat zijn echt blessings geweest. Ik voel me bevoorrecht om voor artiesten als Fantan Mojah, Lutan Fyah, Turbulence, Jah Cure etc. gespeeld te hebben. Dat ik met Eek A Mouse mocht spelen was voor mij wel echt heel bijzonder. De laatste show was met U Roy. Wat is dat geweldig om op mijn naam te hebben! Iets vertelde mij ook dat dat zijn laatste show zou zijn. Het betekent echt heel veel voor mij dat ik erbij kon zijn op de keyboards. Buiten de grote namen uit het buitenland heb ik ook voor veel nationale artiesten mogen spelen. Je leeft dan toch een droom van velen. De grote podia van festivals betreden en daar je ding doen…

Wat is je mooiste ervaring op podium?
Het is geweldig, dat reizen met elkaar en in een hotel leven. Is heel bijzonder dat ik dit heb mogen meemaken en nog steeds mee maak.

Crowd van 25.000+ mensen

De mooiste ervaring?…
Wow die is lastig te beantwoorden, Ieder show heeft wel zijn eigen karakter. Als toetsenist denk ik toch wel de show met Fantan Mojah at Reggae Jam, met een crowd van 25.000+ mensen ongeveer. En als Singer vond ik ‘Rastaplas on tha move’ ook zeer bijzonder. En natuurlijk Podium Grounds in Rotterdam, waar wij een geweldige show hebben gespeeld.

Het moet een magische ervaring zijn om voor zoveel mensen te mogen spelen. Kun je het gevoel beschrijven dat je krijgt als je op het podium staat en alles gaat zoals het moet gaan?
Ik voel me vereerd dat ik dit mag doen. Dat ik voor zoveel mensen mag optreden. Of er nu 100 mensen zijn of 10000, ik geef altijd het beste van mijzelf. Als alles gaat zoals afgesproken en iedereen heeft genoten van onze muziek is dat voor mij het ultieme gevoel van voldoening.

Liefde voor het Keyboard

Waar komt de liefde voor het keyboard vandaan? Heb je daar een specifieke reden voor?
Het Keyboard was het eerste instrument die ik leerde kennen. Ik had snel door dat ik er aanleg voor had maar helaas deed ik er toen niet veel mee. Pas later, in 2006 ongeveer, ben ik met een paar vrienden gaan jammen. En heb tot 2013 in een paar bandjes gespeeld. Toen kwam ik bij Jahvolution Band als lead toetsenman. In 2014 speelde ik mijn eerste grote show voor Gyptian in Parijs. Vanaf toen ben ik gezegend geweest om op vele podia gestaan te hebben met goede artiesten.

Zijn er andere instrumenten die je kunt bespelen?
Ik vind het leuk om te drummen en kan ook wel op de bass spelen, maar dat is gewoon puur voor de lol. Ik ben dan toch meer op mijn plek achter de keyboards en de synthesizers.

Lead vocalist

Je bent de laatste tijd meer en meer actief als ‘lead-vocalist’ bij Ibex Komodo & The Fyah Roots Band. Een aantal clips van jullie zijn online erg hard gegaan. Is dat iets dat je al langer ambieert?
Oja! Ik droom al sinds klein jongetje van optreden en muziek maken. Het is dan natuurlijk heel fijn als mijn muziek vaak wordt beluisterd, dat mensen er iets positiefs uit kunnen halen. Of het gewoon leuk nummer vinden. Mijn teksten gaan eigenlijk gewoon over alles wat je kan vinden en zien in het leven. Over eigen ervaringen, liefde politiek, protestsongs en Jah. Ik probeer het wel realistisch te houden met een vleugje fantasie. Hoewel mijn teksen vooral over eigen ervaringen gaan, wil ik het ook niet al te persoonlijk te maken. Ik wil gewoon heel veel mensen bereiken met mijn muziek. Ik prijs me heel rijk dat ik dit samen mag doen met mijn broeders van de ‘Fyah Roots Band’. We zijn een hecht team en ik vind het heel bijzonder om hier onderdeel van te zijn.

Waarom heb je juist nu die stap gezet?
Ik zong zo een 12 a 13 jaar geleden ook in een bandje. Ik vond mezelf toen niet goed genoeg, met de nadruk op genoeg. Toen heb ik dat een beetje aan de kant geschoven. Ik ging me meer focussen op de keyboards en ondertussen ging ik ook wel vaak naar jam sessies. Af en toe pakte ik de microfoon en ging ik freestylen. Ik kreeg heel vaak goede complimenten en er werd me verteld dat ik er iets mee moest gaan doen. Mijn stem ontwikkelde zich goed. Mijn engels werd beter en ik was ook een stuk slimmer als eerder, ik had meer levenservaring en fantasie. Daardoor kon ik ook mijn eigen nummers schrijven. Vaak werden dat onafgemaakte nummers.

Eind 2018

Eind 2018 kreeg ik pas weer het gevoel dat ik weer wilde gaan zingen. Had al die jaren veel ervaring op gedaan door goed te kijken wat de artiesten deden op het podium toen ik voor hun speelde op de keyboards. Ik heb ook veel geleerd van concerten en festivals. Van al dat alles heb ik geprobeerd om iets eigen te creëren. Een energie volle show te maken ipv gewoon maar liedjes te spelen. En ik ben trots op wie wij zijn.

Wat mogen wij verwachten van deze nieuwe formatie de komende tijd ?
Ik heb onlangs mijn eerste solo officiële Single uitgebracht genaamd, ‘A Blessing With You’. Op korte termijn komt de eerste band single ook uit genaamd, ‘Waiting’, de track is al klaar. We willen er een videoclip bij schieten en dus als alles gaat zoals we hopen kunnen we het zo snel mogelijk uitbrengen. Ik ben momenteel zowel solo bezig als met de band. Alles komt sowieso in zijn geheel
samen. De bedoeling is dat er volgend jaar een band album en een solo EP van Ibex Komodo klaar liggen. We willen vooral muziek blijven maken, heel veel plezier hebben en op leuke podia spelen. Mensen kennis laten maken met onze muziek zowel live en op andere platforms.

Overtuiging en energie

Jouw overtuigende en energieke manier van chanten werkt zeer opzwepend. Hoe hou je dit de hele show vol ? Een gemiddeld mens zou allang buiten adem zijn…
Hahaha ja die vraag krijg ik dikwijls te horen. Ik hoor vaak van andere mensen dat ik veel energie heb. Ik gebruik veel woorden in een bar(zin). Dus is het heel belangrijk dat je op de juiste plekken weet waar je moet adem halen. Daarbij moet je ook zeker goed uitgerust zijn voor de show. Kortom goed voor jezelf zorgen, goed eten, en uiteraard veel oefenen. Ik denk dat ik van mijzelf al best druk en aanwezig ben en dat heeft ook zeker zijn bijdrage geleverd aan mijn muziek keuzes en style. Ik daag mezelf altijd uit. Als het te makkelijk is probeer ik altijd een manier te vinden om het moeilijker te maken. Dat is overigens alleen met muziek haha. Ik vind de moeilijkheids graag ook belangrijk van een show. Ik hou ervan ook te entertainen, interacties hebben met publiek. En na de show ben ik meestal volgeladen ipv leeg…

Stel we kijken in de toekomst en zijn 5 jaar verder. Waar zie jij Ibex Komodo & The Fyah Roots Band op dat moment ? Wat is jouw ideaalplaatje?
Ik wil vooral genieten van het nu. Next question haha.

Rol van Reggae

Hoe zie jij de rol van reggae in de hedendaagse maatschappij?
Het is lastig om erbij te horen en erkent te worden. Mensen zijn toch snel bevooroordeeld over Rasta om hun kleding, dreadlocks en levenswijze. Nu valt het in de grote steden wel mee. Maar als ik weleens in mindere grote steden komt of dorpen, merk ik wel dat ik anders wordt aangekeken en zelfs minder. Maar goed. Ik hoop dat Reggae voor altijd mag en zal blijven bestaan, voor mijn kinderen en hun nageslachten.

Het is voor mijzelf het mooiste genre. Reggae mag ook best commercieel zijn vind ik. Ik bedoel: als Reggae ook meer bekend word bij andere muziek liefhebbers en nog meer op de kaart komt is dat alleen maar mooi! Hier in Nederland leeft Reggae qua capaciteit van hoeveelheid mensen helaas wat minder. Daarentegen zie je ook omdat de groep niet zo mega groot is, de meeste mensen mekaar ook kennen en herkennen.

Mijn Respect gaat ook uit naar de organisaties die heelveel moeite doen om evenementen op te zetten, en er alles aan doen om een mooie dag van te maken. Ik doel op zowel het verzorgen van de artiesten als het publiek. En voor de mensen die geen idee hebben, het is echt heel veel werk. Werk dat ook met veel liefde wordt verricht. Het kost energie om zoiets in elkaar te zetten. Niet te vergeten ook de muziek cafe’s en concert zalen die ook een podium aan artiesten/ muziekkanten bieden.

Welke rol speelt Rastafari in jouw leven?
Rastafari is large. Ben zelf meer bezig met Reggae muziek en ‘concious lyrics’ schrijven. Maar ook zeker mijn levenwijze is er door beïnvloed. Ik ben vredelievend, heb respect voor mens, dier en ook voor natuur. In mijn meditations voel ik toch wel meer dan alleen het aardse van hier. Ik ben ondertussen ook wel mezelf meer aan het ‘educaten’ over Rastafari. Voor de rest laat ik iedereen in zijn waarde hoe hij of zij ernaar kijken en wat het voor hun allen betekent.

Ontwikkelingen voor reggae

Welke ontwikkelingen zou jij graag zien voor reggae muziek?
Wat ik ten eerste zou willen zien is dat we onszelf meer verenigen met elkaar. Dat we elkaar steunen en succes gunnen. We moeten respect hebben voor wat een ander doet. Daarnaast zou het nice zijn als artiesten in Nederland meer van zichzelf kunnen laten horen en zien op evenementen. Maar ook dat het Nederlandse (Reggae) publiek meer support geeft en naar hun shows gaan. Wat ook nice zou zijn is als alle organisaties meer samen gaan werken. Net als vroeger dat er een support act van eigen bodem mag spelen bij een concert. Natuurlijk moet er ook aandacht zijn voor nieuwe talenten. We zijn niet met super mega veel, maar als we vooral samenwerken denk ik dat we heel veel meer voor mekaar kunnen krijgen.

Wereldwijd komt de legalisatie van cannabis op gang. Hoe zie jij de toekomst van het voor Rasta’s heilige kruid voor je?
Yeah herb is the healing of the nation. Laten we het vooral wereldwijd legaliseren. Hoewel we ook ‘education’ moeten bieden over het gebruik van Ganjah. Het kan namelijk verslavend werken haha. Ik dat we ook meer biologisch moeten gaan produceren en dan ook helemaal legaliseren. Mensen moeten hun eigen planten kunnen neerzetten. De prijzen van coffeeshops gaan nergens meer over. Net als benzine maar dat is weer een ander topic.

Dank je wel Reggae Agenda voor dit leuke interview.
Nuff Respect, Ibex Komodo.

Facebook: Interview Ibex Komodo >

Facebook
Twitter
WhatsApp