Verslag: Rastaplas Festival 2022 @ Noord-AA Strand, Zoetermeer

Na twee heeeeele laaange jaren wachten mochten we ons weer opmaken voor het gezelligste reggae festival van Nederland. Op naar Rastaplas dus! De weersverwachtingen waren zeer gunstig. Gezien de ligging aan het water aan het prachtige Noord-AA Strand beloofde het een prachtig weekend te gaan worden. Niet op de laatste plaats dankzij de verfrissende en originele line-up van het festival. Lees hier onder ons verslag van Rastaplas Festival 2022.

Op vrijdag werd de dag geopend door One Revolution Band (NL). De Afrikaanse spirit van de frontman Aboubacar bracht het aanwezige publiek al vroeg in beweging. Altijd mooi om te zien dat Rastaplas een podium creeert voor acts uit ons eigen land. Na de One Revolution Band was het tijd voor een act waar we erg nieuwsgierig naar waren. Hollie Cook en haar band.

De Riddims op haar albums zijn geproduceerd door Prince Fatty en dat is duidelijk te horen. Een eigenzinnige dubbie sound die ons zeer aanspreekt. De prachtige zangstem van Hollie Cook mag ook benoemd worden. Er waren sommige die dachten dat ze niet live zong. Dat laat ik verder in het midden. Na Hollie Cook was het de beurt aan Prince Fatty zelf. Hij trad op samen met Horseman. Zij brachten een heerlijke mix van klassiekers en eigen producties. Het bomvolle Noord-AA Strand genoot zichtbaar.

Dub Strand

De Soundsystem liefhebbers onder ons kwamen ondertussen prima aan hun trekken in de dub corner. Pacha Mama Soundsystem was de gastheer. 3 stacks met 3 scoops stonden er opgesteld op het strand. TjoTjo Soundsystem mocht de dag openen voordat Pacha Mama overnam. Als MC hadden de heren Strawl meegebracht. Rootsman Sax nam de honeurs waar op de saxofoon. ‘The singers and players of instrument shall be there”.

Dit jaar was er ook een afterparty op de camping. Een authentieke gezellige festival tent stond klaar. Op vrijdagavond werd de afterparty gehost door Klaridub Sound en HighTower. Rond half 1 liep de tent goed vol en kon de mooie eerste dag in stijl afgesloten worden. De tent stond af en toe op zijn kop en eigenlijk opperen wij voor volgend jaar om een afterparty te organiseren na de afterparty 😉.

DecoRoots32 verzorgde naast het hoofdpodium op beide dagen ook hun eigen area. Een zeer mooi aangeklede chill out area waar veel mensen gebruik van maakte. Even zitten tijdens deze hete temperaturen is natuurlijk ook geen overbodige luxe.

Tussen de acts door werd de muzikale omlijsting verzorgd door Reggae Barbie en DJ Ewa. Voor de laatste act werden zij bijgestaan door Dready Niek. Samen verzorgen deze drie selecta’s de komende maanden ook de Reggae Night Delft edities in het Cultuurlab te Delft.

Het vermelden waard is ook het feit dat ik rond half vier ’s nachts bij mijn tent een lek luchtbed aantrof. De festival nachtmerrie waarvan ik hoopte hem nooit mee te maken. Dat ging een zwaar nachtje worden… Al wist ik ook wel direct dat de vibes de volgende dag mij op de been zouden gaan houden.

Zaterdag

Zaterdag is traditioneel gezien de drukste dag op Rastaplas en dat was dit jaar ook al snel zichtbaar. Mensen kwamen vroeg om ook lekker op het heerlijke strandje te kunnen vertoeven. De zaterdag werd geopend door E-Mann & Dreadless. De energieke zanger E-Mann leek het niks uit te maken dat het al aardig warm was. Hij sprong naar hartenlust heen en weer over het podium. Een krachtige stem in combinatie met een zeer ervaren band. Een prima opener. Rastaplas zou trouwens niet hetzelfde zijn zonder een optreden van de Dreadless Band. Zij horen onderhand bij het interieur op dit festival. En terecht als je het mij vraagt.

Earl (Forever) 16 kwam na E-Mann. Deze sympathieke rootsman uit Engeland bracht zoals altijd een waslijst aan klassiekers. Hij schudt ze ogenschijnlijk nonchalant uit de mouw. Zijn herkenbare stemgeluid lokte vele zonaanbidders van het strand af naar het podium. Een heerlijke opwarmer richting de zaterdagavond.

Na Earl16 kwam de Nieuw-Zeelandse formatie Katchafire op het podium. Wederom een act waar we erg nieuwsgierig naar waren op voorhand. De setting had niet beter gekund volgens mij. Als dit de eerste keer is dat deze mannen in Nederland zijn geweest dan hebben ze een mooie indruk gekregen van ons landje. Een zonovergoten strand vol dansende mensen. Ondanks dat de nummers nog niet echt bekend zijn bij het Europese publiek was de energie zeer goed te noemen. Strakke zonnige roots muziek opzeker een aanrader wat mij betreft.

Meta and the Cornerstones

Meta and The Cornerstones was simpelweg fantastisch. Wat een mooie uitstraling heeft deze rastaman uit Amerika. Zijn prachtige glimlach werkte zeer aanstekelijk. Een internationale afsluiter van formaat voor Rastaplas. Zoals altijd hangt er een soort magische vibe (laten we het Natural Mystic noemen) bij het hoofdpodium op zaterdagavond. De sfeer is uniek en de organisatie lijkt er ieder jaar nog beter in te slagen het festival aan te kleden.

De dubliefhebbers zijn op zaterdag aan hun trekken gekomen bij King Shiloh Soundsystem. Diverse gast DJ’s en MC’s waren aanwezig om er een feestje van te maken. Dat lukte. Wat kan ik hier verder van zeggen. Mensen die weleens bij King Shiloh zijn geweest zullen me begrijpen. Mensen die nog nooit zijn geweest zou ik van harte aanraden dit eens te doen 😊 De dubcorner was stampvol in de avond en er werd volle bak gedanst. Het blijft een mooi gezicht.

Het lichaam begon voorzichtig tegen te sputteren maar toch door naar de afterparty op de camping waar Masego Sound klaar stond om de liefhebbers nog even bezig te houden. Out of Many Sound had de eer om de avond te mogen openen voordat Masego Sound het overnam. Het was een herhaling van de vrijdagavond. Een afgeladen sfeervolle festivaltent met mensen die nog geen genoeg hadden. Helaas was mijn telefoon leeg dus beelden heb ik hier helaas niet van.

Al met al waren het twee fantastische dagen en willen wij de organisatie van Rastaplas bedanken! Zij steken hun nek uit voor ons geliefde genre en dat word zeer gewaardeerd. Het was tot in de puntjes verzorgd allemaal en we hebben dan ook geen enkele wanklank gehoord. Aftellen maar weer dus ….

Website: Rastaplas Festival >
Verslag Rastaplas Festival 2022

Facebook
Twitter
WhatsApp