Rootsman Sax (Den Bosch) over Soundsystem Culture en zijn liefde voor de Saxofoon.

Rootsman Sax samen met Violinbwoy (POL)

Wij zagen Rootsman Sax (Ruud van Korven uit Den Bosch) meerdere malen optreden tijdens diverse soundsystem sessies. We waren snel onder de indruk van zijn skills als Saxofonist. Zelden mist hij een noot en dat is ook grote sounds als King Shiloh Aba Shant-i en Channel One opgevallen. Hij stond op festivals als Reggae Geel, ReggaeBus, DubCamp en Rototom Sunsplash. Rootsman maakt ook deel uit van de reggae formatie Independant Intavenshan. Daarnaast maakt hij onderdeel uit van de Pacha Mama en Covenant Sound Familie. Tijd dus om dit talent eens aan de tand te voelen…

Vertel ons allereerst eens wie je bent en waar kom je vandaan ?

Ik ben Ruud van Korven, 27 jaar en kom uit Heusden, een middeleeuws dorpje bij Den Bosch.

Hoelang is de saxofoon al een belangrijk onderdeel van jouw leven ?

Toen ik klein was heb ik een algemene muziekcursus gedaan en werd al snel verliefd op klanken van de Saxofoon. Ik ging er direct
mee aan de slag. Die periode duurde ruim een jaar en toen kwamen er toch ook andere interesses om de hoek kijken en verdween de Saxophone voor een pauze in de kast. In 2008 bezocht ik met goede vrienden: Wouter (Pacha Mama) en Menno (Zeer spijtig een
aantal jaar later overleden) een reggae festival waar ik Dean Frasier hoorde spelen. De zwoele klanken triggerde mij direct om het instrument weer te voorschijn te halen en een leraar te zoeken.

“Het begon allemaal toen ik betrokken raakte bij Pacha Mama Soundsystem uit Den Bosch. We bouwden ons eigen Soundsystem rond 2010. In die tijd gingen we ook bijna alle Soundsystem events in Nederland en België wel af. Die tijd heb ik veel geleerd over de Soundsystem scene en culture…”

Wanneer begon je de saxofoon te combineren met reggae muziek en waarom ?

Tijdens mijn lessen speelde ik altijd al mee met reggae muziek en probeerde het te combineren. Ik oefende vooral op improvisatie en richtte mij op de solo’s die ik hoorde in muziek die ik toentertijd luisterde.

Hoe raakte je betrokken bij de Soundsystem-scene ?

Het begon allemaal toen ik betrokken raakte bij het Pacha Mama Soundsystem uit Den Bosch. We bouwden ons eigen Soundsystem rond 2010. In die tijd gingen we ook bijna alle Soundsystem events in Nederland en Belgie wel af. Die tijd heb ik veel geleerd over de Scene en de Cultuur. In 2012 begonnen we samen te werken met Covenant Soundsystem (ook uit Den Bosch). Zij zijn ook belangrijk geweest voor mij als reggae artiest. Samen met Covenant organiseerde we events onder de naam Rewind. Er stonden 2 sounds en we boekten acts als King Shiloh, Slimmah Sound, Strawl, Addis Pablo, Brother Culture, Murray Man, I Jah Salomon en Lyrical Benjie. Rond dit moment kreeg ik als Saxofoon speler ook meer bekendheid. Vooral door mijn improvisatie. Toen heb ik mezelf Rootsman genoemd.

Vorig jaar ben jaar naar Londen geweest om de studio in te duiken met Channel One. Dat maakte ons zeer nieuwsgierig. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?

Met Channel One heb ik goede connecties doordat ik een aantal maal heb mogen spelen tijdens hun sessies. Op ReggaeBus, Reggae Geel, Rototom Sunsplash en Intl. Dub Gathering in Barcelona speelde ik met Channel One, op die manier is een samenwerking snel geboren. Ze vroegen me vrij snel om naar Londen te komen om mee te spelen en de studio in te gaan.

Dit is de helft van het interview. Wil jij ook de volledige interviews met Rootsman Sax en vele andere reggae artiesten kunnen lezen? Schrijf je dan nu in voor een jaarabonnement. Je ontvangt dan drie exemplaren (40 pagina’s dik) van ons ReggaeZine thuisgestuurdKijk hieronder voor meer informatie

reggae agenda magazines reggaezine
Reggae Agenda Magazine / ReggaeZine
Facebook
Twitter
WhatsApp