Vandaag luister ik naar: Yellowman -Zungguzungguguzungguzeng

Met zo’n titeltrack hoef ik dus echt niet meer te melden om welke artiest het gaat, maar toch. Het is inderdaad de op 15 januari 1956 geboren Winston Foster. Zijn leven begon in Negril, Jamaica. Ook over de klassiekers op dit album hoef ik zelfs niets uit te leggen. Yellowman Zungguzungguguzunguzeng

Zijn artiestennaam is Yellowman of eigenlijk King Yellowman, die hij zichzelf had gegeven vanwege zijn huidskleur ten gevolge van het albino zijn. Als albino op Jamaica had je bij voorbaat een moeilijk leven vol discriminatie en onrecht. Als jong ventje belandde hij daarom op de Alpha Boys School. Deze katholieke school voor kansarme jongens, besteedde altijd veel aandacht aan muzieklessen en dat heeft de nodige vruchten afgeworpen.

In de jaren 80 groeide de bekendheid van deze DJ/Toaster volop. In 1981 was hij de eerste dancehall-artiest die een contract tekende bij een grote Amerikaanse platenmaatschappij. Eén van zijn kernpunten was zelfspot. Anders bedenk je ook niet in 1987 de albumtitel: Yellow Like Cheese.

Yellowman herken ik uit duizenden. Zijn stem zijn teksten zijn timbre en melodielijnen. Niets houdt deze man tegen. Zelfs niet kanker en een daarbij nodige zware operatie. Met zijn dochter K’reema maakte hij in 2015 de single Fathers Love en in 2019 kwam hij uit met de zeer indrukwekkende Roots-full song: No More War.

Ondanks alle ongemakken treedt Yellowman nog op en is zijn show een Fitheid-presentatie, waarbij King Yellow heen en weer over het podium rent en push-ups maakt. Oude kaas met de energie van jong-belegen. Alleen daarom al heeft het publiek hem voor altijd in het hart gesloten. En wat ook voor altijd geldt: ‘Nobody Moves, Nobody Gets Hurt

door: Raymond Ubbink

Luister iedere donderdagavond van 22.00 tot 24.00 uur naar DJ Mario & Sidekick Raymond op via RTV Slingeland FM Winterswijk.

irie vibes radio Slingeland FM
Facebook
Twitter
WhatsApp