Surinaamse zanger Kenny B in november naar P60 in Amstelveen

Kenny B komt naar de p60 in Amstelveen. Door de de jungle van Suriname naar Paramaribo naar Nederland. Hij was soldaat in het leger tot woordvoerder van de binnenlandse guerrilla-strijders. Van vredesonderhandelaar tot asielzoeker. Van vijftien nummer 1 hits in Suriname tot monsterhit ‘Parijs’ in Nederland.

Kenny B was met ruim tien nummer 1-hits al een begrip in Suriname. Hij zingt al vanaf zijn achtste, in het Engels, Aucaans, Sranan tongo en inmiddels ook in het Nederlands. Zijn Nederlandse muziek heeft echter lang op zich laten wachten; toen hij 28 was, kwam Kenny naar Nederland. Hij trad in die tijd regelmatig in het buitenland op en vooral in Suriname. “Ik wilde mezelf eerst in het Engels en Surinaams in de spotlight zetten”, aldus Kenny B. “De overstap naar Nederlandstalig heeft altijd in mijn hoofd gespeeld, maar dat heb ik lang afgehouden. Kom je in het Engels niet beter weg met bepaalde woorden en uitdrukkingen?”

Kees de Koning

Top Notch labelbaas Kees de Koning kon tijdens zijn vakantie in Suriname niet om Kenny heen. “Je hoorde bijna niets anders in Paramaribo. Uit elke auto en barklonken zijn hits. Ik raakte geïntrigeerd en ben naar de bekende platenzaak Disco Amigo gegaan en heb er zijn cd’s gekocht. Toen ik terug was in Nederland heb ik gelijk met Kenny afgesproken.” De rest is geschiedenis. Na zijn eerste Nederlandse single ‘Als je gaat’, bracht hij de hit ‘Parijs’, die inmiddels meer dan35miljoen keer gestreamd is en bijna 36miljoen keer is bekeken op YouTube. Met ‘Parijs’ wist Kenny B als eerste Nederlandse artiest 1 miljoen Spotify-streams in een week te scoren. Deze hit ontketende een serie van covers en meerdere samenwerkingen met verschillende singer-songwriters.

Hierna volgde een succesvolle tour door heel Nederland, van clubs tottelevisieprogramma’s tot verschillende festivals als Zwarte Cross, Noorderslag,Dutch Valley en het jaarlijkse Bevrijdingsfestival. Je kon niet om hem heen.

Het Album “Hoe Dan Ook” verscheen in het voorjaar van 2019. Hierop staan oa. de singles ’Sranan Mi No Gwe’ en ‘Oh Ja’,zijn derde single ‘Ik Ben Hier’ met Perle La maen zijn vierde single ‘Als ik je zie’

Single Bedankt Voor Alles is recent(2021)verschenen.
(Bron: P60, Amstelveen)

Facebook
Twitter
WhatsApp