Vandaag luister ik: Julian Marley – As I Am (2019) (Raymond Ubbink)

Julian Marley – As I Am – Bob Marley was en is groot. Zijn aantal kinderen ook. Tot zover geen nieuws. Veel van zijn kinderen zijn ook de muziek ingegaan. Vanzelfsprekend (positief) gebruik makend van de familienaam en ze hebben allen ook songs van hun vader gecoverd. Dat wordt door sommige als commercieel misbruik gezien, maar anderzijds is het ook de wens van het publiek. Persoonlijk zou ik het namelijk echt jammer vinden als ik tijdens een Marley-Concert niet een oer-song van vader Bob zou horen.

Inmiddels heb ik meerdere concerten van Bob’s kinderen mogen bezoeken, zoals Ziggy; Stephen; Ky-Mani; Julian. De trouwe lezer van mijn Reggae-Reports weet dat Stephen (tweede zoon van Bob & Rita) mijn favoriet is. Via zijn stem voelt Bob voor mij altijd het dichtst bij. Het concert van Julian was zeker tof maar overtrof mijn verwachting niet. Het was zelfs een prima concert, maar het raakte (iig op dat moment) het minst mijn Marley-gevoel. Hij mist vocaal dat rauwe randje, wat Bob’s sound zo uniek maakte.

Op 7 maart 2019 bracht Julian zijn album ‘As I Am’ uit. De eerste plus is, dat alle songs door Julian zelf geschreven zijn. De openingstrack was voor mij direct raak: ‘Are You The One’. Een strakke One-Drop maakt direct duidelijk wat hij met dit album wil, namelijk pure muziek afleveren. Met Broken Sail en Biology (Smile 4 Me) laat hij muzikaal technisch absoluut horen wie zijn vader is.
Met ‘Chalice Load; Too Hot To Dance en What’s New Pussycat? wordt duidelijk dat hij een volgende generatie is, met moderne invloeden. De Ska & Rocksteady-beat wordt ook meegenomen in het repertoire en wordt gedeeld met ons via Baby Lotion en Panic Mind State.

Kortom een gevarieerd album. Vind ik alles oké? Om eerlijk te zijn is het voor mij geen 100%-Alles-Raak-Album, maar wel met prachtige uitschieters. Het album heb ik mede gekocht, omdat het mij een veel beter Marley-waardig gevoel geeft, dan destijds zijn concert.

door: Raymond Ubbink

Luister iedere donderdagavond van 22.00 tot 24.00 uur naar DJ Mario & Sidekick Raymond op via RTV Slingeland FM Winterswijk.

irie vibes radio Slingeland FM

Julian Marley As I Am

Facebook
Twitter
WhatsApp