Groundation deze maand naar OLT Rivierenhof voor liveshow

ANTWERPEN – Er wordt wel eens gezegd dat wie zijn verleden niet kent, ook zijn toekomst niet kan kennen. Groundation, een negenkoppige band uit Noord-Californië, is een goed voorbeeld van een band die de wortels van het reggaegenre verzoent met de energie van rockmuziek en de vrijheid en virtuositeit van de jazz. Op 14 juli komt Groundation naar OLT Rivierenhof in België voor een live optreden dat je als reggae liefhebber eigenlijk niet wilt missen.

Groundation -naar Grounation Day, een belangrijke feestdag binnen de rastafaricultuur- creëert een sound die heen en weer danst tussen jazzy funkblazers, polyritmes uit Afrika en Latijns-Amerika en heerlijk soulvolle harmonieën.

Bandleader en zanger Harrison Stafford: “Wij spelen iedere avond een ander concert. De basisstructuren van de songs liggen vast, maar improvisatie blijft een belangrijk onderdeel.” Onder meer op Couleur Café en in De Roma speelden ze al met veel overtuigingskracht hun lange nummers met de kenmerkende virtuoze solo’s: klassiekers als Picture On The Wall en Babylon Rule Dem zijn standaarden binnen de hedendaagse reggae.

Al van in de jaren ‘90 bekleedt de band een volstrekt unieke plek in het reggaelandschap. Groundation klinkt modern en eigentijds, maar werkt nog altijd met analoge instrumenten en klanken. Na meer dan 10 platen en concerten in 40 landen verschijnt dit voorjaar hun eerste live album. Zeer aan te bevelen!

Support: Kosmo Sound

Het Gentse Kosmo Sound is gepokt en gemazeld in de dub én de jazz. Vanuit beide genres creëert het zestal een opzwepend, dansbaar en eclectisch universum met strakke grooves, oosterse klanken en spacy geluidseffecten. Improvisaties en uitgestrekte melodieën nemen de luisteraar mee op een trip doorheen hun kosmos. In 2019 werden ze gekroond tot winnaar van Soundtrack (kansenparcours van VI,.BE en Clubcircuit).

Al meermaals toerde het sextet in de UK, belangrijke broeihaard van de dub. Daar haalden ze de inspiratie voor hun debut ‘Antenna’ dat in 2020 uitkwam. Kosmo Sound is bij uitstek een live band wat ze met verve demonstreerden als voorprogramma van Adrian Sherwood en Twinkle Brothers. Intussen werkt de band naarstig aan nieuw werk, met alvast nieuwe single ‘Furious’.

Blackbird Soundsystem

Blackbird Soundsystem werd in 2015 opgericht door vier vrienden met een passie voor roots reggae. Hun geschiedenis gaat echter veel verder terug. Ruim 20 jaar geleden kwamen ze elkaar al regelmatig tegen in de bruisende Belgische reggaescene.

Doorheen de jaren is hun platencollectie alleen maar blijven aangroeien. De krachten werden gebundeld en om de muziek nog beter tot zijn recht te laten komen bouwden ze een echte soundsystem. Al vrij snel vervoegde ook Juli Jupter de crew en speelden ze onder andere op het Reggaebus Festival, Dour, Bomboclat Festival en Couleur Café. Daarnaast hosten ze op regelmatige basis hun eigen Blackbird sessies in Trix.

Bekijk hier ons interview met Missing Link (Blackbird Soundsystem) >>

Website: Groundation – OLT Rivierenhof >
Facebook: Groundation + support: Kosmo Sound | Facebook >

Facebook
Twitter
WhatsApp