Vandaag luister ik naar: John Holt – Police in Helicopter (Raymond Ubbink)

Als vierjarige leerde ik op de kleuterschool het kinderliedje: “Helikopter – helikopter, mag ik met je mee omhoog?” Daarna leerde ik pas in 1983 het volgende helikopterliedje en dat was er één van John Holt namelijk Police in Helicopter. Beide een soort van evergreens, maar als het ècht een evergreen (lees: Altijd Groen) moet zijn dan is deze van Holt duizenden keren beter. Met een beetje geluk kom je namelijk ook veel hoger dan een helikopter.

John Holt (Kingston,11 juli 1947) werd professioneel muzikant/zanger toen hij bij The Paragons ging zingen. Nadat Bob Andy deze band verliet en enkele leden naar de USA gingen. Klonk het startschot voor Holts succesvolle solocarrière. Na een “commercieel” uitstapje naar Groot Brittannië, waar hij vooral bestaande pophits van een Reggae-riddim voorzag, kwam hij in 1976 terug op Jamaica. Terug naar het eiland maar ook terug naar de oorsprong van de Reggae. De Jamaicanen waren blij met deze dubbele terugkeer. In 1983, kwam Police In Helicopter uit, maar dit was ook het jaar dat John Holt zich tot het Rastafari-geloof bekeerde. Dat was hoorbaar in zijn muziek.

De titeltrack ging over de politie van Jamaica die over het eiland vloog. Zij vlogen onder druk van de USA op zoek naar Marihuanavelden. Als ze een veldje vonden, dan werd die compleet verbrand. Dat werd door de ganjafarmers niet gewaardeerd. Er gaat anno nu nog steeds geen Reggae-party voorbij zonder dat dit nummer gedraaid en meegezongen wordt. Het hele album heeft een relaxte low-beat. Ik denk dat er alsnog genoeg velden overgebleven waren.In 2014 werd John Holt opgenomen in een Londens ziekenhuis, alwaar hij op 19 Oktober overleed.

door: Raymond Ubbink

Luister iedere donderdagavond van 22.00 tot 24.00 uur naar DJ Mario & Sidekick Raymond op via RTV Slingeland FM Winterswijk

irie vibes radio Slingeland FM
Facebook
Twitter
WhatsApp