Vandaag luister ik naar: Alle albums van UB40 (door Raymond Ubbink)

Vandaag luister ik naar alle albums van UB40. Er stond een ander album startklaar voor de rubriek ‘Vandaag Luister Ik…’, maar een nieuwsbericht kan dat ineens veranderen. Het wordt ook niet één album, maar alle albums van de oude ( = vòòr de opsplitsing) formatie. Astro – Birmingham, 24 juni 1957 – 6 november 2021. Het nieuwsbericht is een verdrietig en voor mij ook een geheel onverwacht bericht. Nadat in augustus 2021 saxofonist Brian Travers overleed is op 6 november na een kort ziekbed zanger/toaster/trompettist Terence Wilson overleden.

Terence, die als roadie van de band begon, was voor mij (met Ali Campbell) hèt gezicht van UB40; Rasta Astro. De man die met name door zijn toasts de UB40-sound medebepaalde, maar voor mij ook de Britse Pop-Reggae dichter bij de oorspronkelijke Jamaicaanse Reggae bracht. Slechts 64 jaar jong mocht hij worden. Hoewel de Reggae van UB40 vaak bekritiseerd wordt als te commercieel en teveel pop-invloeden, kijkt de Jamaicaanse Reggae-scene daar anders tegenaan. Doordat UB40 in Europa de hitlijsten besteeg, gingen de poorten voor de oorspronkelijke Jamaicaanse Roots-Reggae ook makkelijker en vaker open, waardoor ze meer en vaker konden optreden in Europa en ook de verkoop van de albums zienderogen toenam. Kijk dus vooral naar The Positive Vibration.

Daarnaast kan ik ook oprecht erkennen dat UB40 geweldige songs heeft gemaakt. Mijn favorieten? Dat is altijd een beetje riskant, want dingen kunnen soms per dag veranderen. Ik ga voor de klassiekers van Live-1983: Present Arms en Tyler en van de modernere UB40: Tears in My Eyes en Bring Me Your Cup

door: Raymond Ubbink

Elke donderdagavond van 22:00-24:00 uur via RTV Slingeland FM Winterswijk. DJ Mario & Sidekick Raymond

irie vibes radio Slingeland FM
Facebook
Twitter
WhatsApp