Vandaag luister ik: The Dub Revolutionairies: Sly & Robbie / Mad Professor (Raymond Ubbink)

Sly & Robbie, wat kun je daar nou nog over zeggen wat nog nooit is gezegd. Wat kun je daarvan luisteren, wat nog nooit is gedraaid. De keuze van dit album is ook eigenlijk niet eens relevant, hoewel ik het wel een heerlijk (Dub) album vind. Samen met de Mad Professor zijn ze flink aan het dubben gegaan en daarbij Master Of Saxophone Dean Fraser als kers op de taart.

Sly Dunbar (Lowell Dunbar – 10 mei 1952) & Robbie (Robert) Shakespeare (27 september 1953) moeten namelijk een keer genoemd worden. Anders is een heel belangrijk aspect van de Reggae onbesproken gebleven. Als lezer ben je daarom vrij om willekeurig ander album op te zetten van dit duo, want bijna (inderdaad BIJNA) alles is keigoed. Deze Reggaeproducers hebben meegewerkt aan meer dan tweehonderdduizend nummers!!!! Vooral Reggae, heel veel Reggae, maar ook met Bob Dylan, Mick Jagger, Madonna en Grace Jones enzovoorts.

Mijn vroegste herinnering is het LIVE concert van Black Uhuru bij Rockpalast (Essen Duitsland – 18 Oktober 1981) , waar drummer Sly en bassist Robbie de basis neerzetten voor een legendarisch concert dat ik erg vaak heb terug gekeken. Het concert eindigt met alleen Sly & Robbie op het podium, terwijl Sly met zijn drumsticks de bas van Robbie bespeelt. Zoiets had ik nog nooit gezien.
Iemand noemde dit duo, na Bob Marley op één en op twee Lee Perry, als derde de meest invloedrijke musici binnen de Reggae. Dat je het maar even weet 

Sly & Robbie – Dub Revolutionairies door: Raymond Ubbink

Luister iedere donderdagavond van 22.00 tot 24.00 uur naar DJ Mario & Sidekick Raymond op via RTV Slingeland FM Winterswijk

irie vibes radio Slingeland FM
Facebook
Twitter
WhatsApp