Reggae Classics #4: ‘The Harder They Come’ met Jimmy Cliff in Melkweg

the harder they come jimmy cliff

Op vrijdag 27 mei om 20.00 uur vertonen Caribbean Creativity en Melkweg tijdens de vierde editie van Reggae Classics in Melkweg Amsterdam de ultieme Jamaicaanse reggaeklassieker The Harder They Come (1972/2019)! Het betreft de volledig nieuwe scan van de originele negatieven. De film ziet er beter uit en klinkt beter dan ooit tevoren! Uiteraard zijn er weer Jamaicaanse snacks van Reggae Rita en reggae tunes als je de zaal binnenkomt.

50 jaar oud

๐—ง๐—ต๐—ฒ ๐—›๐—ฎ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ง๐—ต๐—ฒ๐˜† ๐—–๐—ผ๐—บ๐—ฒ is misschien al 50 jaar oud. Het is nog steeds ‘de meest invloedrijke Jamaicaanse film en een van de belangrijkste films uit het Caribisch gebied’. Zo omschreef de gerenommeerde filmwetenschapper Barbara Mennel het misdaaddrama van Perry Henzell ooit.. Met het verhaal van ‘original rude boy’ Ivan Martin zette regisseur Perry Henzell zichzelf en de Jamaicaanse en Caribische filmindustrie in 1972 op de kaart. Wanneer de jonge Jamaicaan Ivan Martin (gespeeld door reggaezanger Jimmy Cliff) naar Kingston verhuist, probeert hij zijn droom om reggaezanger te worden te verwezenlijken. Wanneer zijn carriรจre niet van de grond komt, laat hij zich in met drugsdealers en corrupte producenten.

In Jamaica werd de film een enorme hit. Ook in de Verenigde Staten en later elders was de populariteit groot. ๐—ง๐—ต๐—ฒ ๐—›๐—ฎ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ง๐—ต๐—ฒ๐˜† ๐—–๐—ผ๐—บ๐—ฒ was niet alleen de eerste Jamaicaanse speelfilm. Het was ook de film die reggae introduceerde aan de rest van de wereld. Jimmy Cliff’s personage was losjes gebaseerd op het leven van Rhygin. Dit is een Jamaicaanse ‘outlaw folk hero’ uit de jaren vijftig. Jimmy Cliff leverde hier met zijn rol en met nummers als ‘Many Rivers to Cross’, ‘You Can Get It If You Really Want’ en, natuurlijk, ‘The Harder They Come’, een grote bijdrage aan. Kortom, een absolute aanrader voor elke reggaefan en filmliefhebber!

Elke laatste vrijdag van de maand

Melkweg Cinema, Caribbean Creativity en Reggae Rita hebben vanwege ‘Jamaica 60′, het 60-jarig jubileum van onafhankelijkheid voor Jamaica, de handen ineengeslagen en organiseren dit jaar elke laatste vrijdag van de maand samen een Jamaicaanse filmavond! Onder de naam ๐—ฅ๐—ฒ๐—ด๐—ด๐—ฎ๐—ฒ ๐—–๐—น๐—ฎ๐˜€๐˜€๐—ถ๐—ฐ๐˜€ programmeren ze elke maand een Jamaicaanse klassieker (en soms een premiรจre), met daarbij altijd de authentieke Jamaicaanse soulfood van Reggae Rita en uiteraard veel reggaemuziek (van dj’s in de zaal tot concert in de club). ๐—ฅ๐—ฒ๐—ด๐—ด๐—ฎ๐—ฒ ๐—–๐—น๐—ฎ๐˜€๐˜€๐—ถ๐—ฐ๐˜€ wordt ondersteund door de Jamaicaanse ambassade en de Jamaica Tourist Board.

Melkweg Cinema is een filmhuis in Amsterdam dat zich specifiek richt op het vertonen van muziekfilms. Reggae Rita is een Jamaicaans pop-up restaurant en cateraar in Amsterdam. Caribbean Creativity is een stichting die zich inzet voor de programmering en promotie van Caribische films in Nederland.

Datum: vrijdag 27 mei 2022
Tijd: 20.00 uur (doors open: 19.30 uur)
Locatie: Melkweg Cinema
Titel: ๐—ง๐—ต๐—ฒ ๐—›๐—ฎ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ง๐—ต๐—ฒ๐˜† ๐—–๐—ผ๐—บ๐—ฒ
Regisseur: Perry Henzell
Land: Jamaica
Jaar: 1972/2019
Lengte: 109 min
Taal: Jamaicaans Engels met Engelse ondertiteling
Voorfilm: TBA
Prijs: โ‚ฌ12,50 (incl. Jamaicaanse goodiebag van ๐—ฅ๐—ฒ๐—ด๐—ด๐—ฎ๐—ฒ ๐—ฅ๐—ถ๐˜๐—ฎ)

Facebook Reggae Classics Melkweg Amsterdam >

Facebook
Twitter
WhatsApp